Sådan starter en mail fra Marian Kallehave, datter til Marie Carlsen, der lever med demens. Marie Carlsen er 100 år og bor på plejecentret Marienlund i Silkeborg.
Marian fortsætter: "Jeg sender dig ofte en taknemmelig tanke, for du har med b-near skærmen givet mig og mine søskende mulighed for en kontakt med vores mor, som vi ellers ikke havde haft."
I dag bruger vi alle digitale værktøjer til at fastholde og udbygge sociale kontakter, unge såvel som ældre. At kunne komme i kontakt med mennesker, man holder af, at kunne henvende sig til mennesker, man har tillid til, for at få hjælp, og glæden ved at se den, man taler med, er ganske dagligdags for de fleste af os. Videosamtaler er en integreret kommunikationsform i mange sammenhænge, og det at kunne se hinanden er en helt naturlig ting. Men ældre med begyndende demens, som ellers ville kunne drage stor nytte af disse værktøjer, står desværre ofte uden de nødvendige IT-mæssige og kognitive forudsætninger for at bruge dem.
Indtil for et år siden kunne Marie Carlsen stadig finde ud af at bruge FaceTime, men det blev for svært, og meget hurtigt blev den daglige kontakt via mobilen afløst af besøg en gang om ugen. Marian er én af fem søskende. Alle fordelt ud over Danmark og Marian selv er bosiddende i Aarhus. Alle har en travl hverdag, og ingen af de fem søskende har mulighed for at besøge deres mor hver eller hver anden dag.
Historien om Marian Kallehave, hendes søskende og deres mor er et lille indblik i en hverdag, som mange givet kan nikke genkendende til; en hverdag hvor man som pårørende rigtig gerne vil være der for sin gamle mor eller far, men ikke kan få enderne til at hænge sammen i en travl hverdag. En dagligdag hvor den ældre med demens får mere og mere vanskeligt ved at bruge dagligdags teknologier som fx smartphone og tablet og derfor mister den daglige og vigtige kontakt med sine nærmeste. Et hverdagseksempel på de udfordringer, der desværre ofte følger med alder og kognitiv funktionsnedsættelse.
Men det behøver heldigvis ikke at være sådan. Det viser den resterende del af Marians mail alt om:
"Den første måned brugte vores mor på at lære at ringe op. Den næste måned øvede hun sig i ikke at ringe os op 10 gange i træk. Det var lige det, der skulle til, før nogle af mine andre søskende tog sig sammen og lavede mere specifikke skærmtider og ikke bare fra 9-21. Nu, her i tredje måned, er det hele faldet fint på plads. Vores mor har netop ringet til mig her til morgen, og vi fik en kort snak og "skålede" med vores kaffekopper. Hun er nok, hvad man vil kalde dement nu, så det er stadig lidt en udfordring for hende at forstå "besvar opkaldet". Hun tager den sjældent, når jeg ringer. Hun kommer også tit til at ringe op ved fejltagelse, fordi hun sidder og "kærtegner" vores portrætter på skærmen. Alt det er småting. Det er guld værd at have den kontakt, som vi nu har via skærmen. Jeg har netop tilmeldt mig de månedlige betalinger. Tusind tak for de to måneders prøveperiode. Det var en rigtig god startmulighed."
"Og det er netop derfor, vi har udviklet b-near-løsningen, for at kompensere i forhold til de kommunikative problematikker, der eksempelvis ligger i forlængelse af det at blive ældre og dement. For at bidrage med en intuitiv, nem og enkel kommunikationsløsning, der kan tilpasses det specifikke behov; en løsning, der gør det nemt for pårørende, venner og fagprofessionelle at kommunikere, en løsning der tilgodeser behov hos både bruger, pårørende og fagprofessionelle.
Med b-near-løsningen er nærværende kommunikation og relationer tilgængelig for alle - på tværs af afstand og digitale færdigheder. Vi har skabt en kommunikationsløsning på tværs af behov, alder og udfordringer – en portal til gensidig glæde og gavn i private hjem, offentlige og private institutioner for den særligt udfordrede, den pårørende og for fagprofessionelle; en enkel, brugervenlig og inkluderende løsning til nem videokommunikation til ældre, med begyndende demens, og mennesker med funktionsnedsættelser, kognitive som fysiske.
Vores unikke touchscreen-enhed, b-near skærmen, er designet til at imødekomme den enkeltes behov, det være sig talevanskeligheder, hukommelsestab eller andre motoriske begrænsninger og kognitive udfordringer. Funktioner som automatisk besvarelse af opkald, enkel og guidet betjening, og tilpasningsmuligheder for brugere med specifikke behov, er blot et lille udvalg af de funktioner, der gør nærværende kommunikation enkel og tilgængelig hver dag for vores b-near-familier, altid tilpasset det individuelle behov.
b-near-appen udgør den anden centrale del af løsningen og giver den pårørende mulighed for at administrere b-near skærmen på afstand, for bedre sikkerhed, bedre kontakt og bedre oplevelse," slutter Malene Raundahl, grundlægger af og CEO i b-near.