Ældre

Er selv en demenstelefon for svær?

Er selv en demenstelefon for svær?

Digitale tilbud og IT-hjælp til ældre

For mange ældre mennesker kan det være udfordrende at følge med i den digitale udvikling. Små knapper, komplicerede menuer og konstante opdateringer på smartphones og tablets gør det svært at holde trit – og det kan påvirke både kontakten til pårørende og deltagelsen i samfundet. Heldigvis findes der en række tilbud i Danmark, som støtter ældre i at blive mere trygge ved teknikken.

Hvor kan ældre få hjælp til IT?

Flere organisationer og foreninger tilbyder IT-hjælp og digital støtte til ældre:

  • Ældre Sagen har IT-caféer over hele landet, hvor frivillige guider ældre i brugen af tablets, mobiltelefoner og computere. Her kan du blive klogere på din smartphone, Doro-telefonen eller computeren. Tjek Ældre Sagens arrangementer ud her.

  • Datastuer under Danske Seniorer tilbyder gratis undervisning i digital kommunikation og IT-forståelse – både for begyndere og mere øvede. Læs mere her.

  • Faglige Seniorer har også kurser og individuel hjælp til medlemmer, der har brug for digital vejledning. Se Faglige Seniorers tilbud her.

  • Kommunerne stiller ofte vejledning til rådighed via biblioteker, ældrecentre eller borgerservice – særligt i forbindelse med MitID og digital post. Undersøg mulighederne her.

Derfor er digital kontakt vigtig

Digitalt medborgerskab handler ikke kun om at kunne tjekke e-Boks eller betale regninger online. For mange ældre handler det om at kunne holde fast i de sociale relationer og undgå isolation. Forskning viser, at digital inklusion har stor betydning for ældres livskvalitet – både mentalt og socialt.

I takt med at flere funktioner flyttes over på digitale platforme, risikerer ældre, der ikke er trygge ved teknologien, at blive koblet af fællesskabet. Det kan forstærke ensomhed og mistrivsel, især blandt dem, der bor alene eller har svært ved at komme ud.

Digitale hjælpemidler til ældre og demensramte

Et vigtigt supplement til støtte og undervisning er de digitale hjælpemidler, som er udviklet særligt til ældre og mennesker med funktionsnedsættelse. Hjælpemidlerne skal give brugeren mulighed for at leve et mere selvstændigt og trygt liv – ofte i længere tid i eget hjem.

Der findes mange forskellige løsninger såsom en demenstelefon. b-near® har lavet et alternativ, som er et velfærdsteknologisk hjælpemiddel målrettet ældre og demensramte, der har svært ved at bruge en almindelig telefon. b-near® gør det muligt at kommunikere med pårørende via en brugervenlig skærm – med ét tryk. Enheden er registreret i Hjælpemiddelbasen og kan søges som hjælpemiddel via kommunen.

Du kan få svar på de fleste spørgsmål om funktionerne i b-near® løsningen her.

Læs næste

b-near® – enkelt alternativ til telefon for demente
Fælleskaber for ældre