Vi har samlet nyttig viden om demens på denne side: Guide til hverdagen med demens: Navigér i sundhedssystemet, forstå risikoen ved ensomhed og styrk sociale relationer

Få hjælp og støtte med b-near® - det bedste alternativ til en demenstelefon

Tal, adgangskoder, opladning og genstart af telefonen. Her står udfordringerne i kø for et menneske, der ramt af en demenssygdom. Sådan behøver det ikke at være. b-near® erstatter en demensvenlig telefon.

Se priser og køb b-near® her

Vigtigheden af daglige aktiviteter

Hverdagen med demens

Demenssygdom kan gøre det svært at opretholde daglige rutiner, men fastholdelse af disse aktiviteter er afgørende for at bevare en følelse af normalitet og selvstændighed. Daglige gøremål som at lave mad, vande planter eller gå ture kan styrke identitetsfølelsen og give struktur i hverdagen. Det er vigtigt, at både den ramte og familien tilpasser disse aktiviteter, så de passer til den ramtes evner, hvilket kan indebære at nedjustere forventningerne til udførelsen af opgaverne.

Læs mere på Videnscenter for Demens

Støtte og hjælpemidler

At søge støtte fra professionelle og bruge tilgængelige hjælpemidler kan gøre en stor forskel i hverdagen med demens. Kommunens tilbud om demenskoordinering og rehabilitering kan hjælpe med at navigere i de udfordringer, sygdommen medfører. Det er også vigtigt at inddrage familie og nære venner, der kan spille en stor rolle i at støtte den demensramte i hverdagen. Yderligere kan oplysninger og ressourcer fra organisationer som Alzheimerforeningen være til stor hjælp.

Se her, hvordan de pårørende kan støtte med b-near®

Udfordringer i hverdagen

Med progressionen af demens bliver det mere udfordrende at håndtere dagligdags opgaver og sociale interaktioner. Det kan blive svært at følge med i samtaler, nyheder eller deltage i sociale arrangementer, som tidligere var en del af hverdagen. For mange bliver det nødvendigt at modtage hjælp til både praktiske og personlige opgaver, hvilket kan være særligt udfordrende for personer, der bor alene. Professionel hjælp, som hjemmehjælp og støtte fra en demenskoordinator, bliver ofte essentiel.

Sundhedspleje og forebyggelse

Lev sundt med demens

Når man lever med demens, er det vigtigt regelmæssigt at få tjekket sit helbred for at opdage og behandle infektioner eller andre sygdomme, som man måske ikke selv bemærker symptomerne på. En sund livsstil, herunder god kost og regelmæssig motion, kan også hjælpe med at forsinke sygdommens progression og forbedre livskvaliteten. Regelmæssige besøg hos lægen er essentielle for at justere medicin og behandlingsplaner.

Få flere tips og tricks på Alzheimer.dk

Mental sundhed og søvn

Demens kan påvirke den mentale sundhed og søvnen, hvorfor det er vigtigt at tage hånd om disse aspekter af helbredet. Råd som at begrænse middagslure og etablere en fast sengetidsrutine kan forbedre søvnkvaliteten. At håndtere mental sundhed, herunder stress og depression, gennem passende støtte og behandling, er også essentielt for at bevare livskvaliteten for demensramte.

Fysisk aktivitet og ernæring

Fysisk aktivitet er afgørende for mennesker med demens, da det kan hjælpe med at mindske symptomer som uro og depression og forbedre den generelle velvære. Det er vigtigt at tilpasse aktivitetsniveauet, så det er sikkert og realistisk for den enkelte. En ernæringsrigtig kost er ligeledes vital, og for nogle kan det være nødvendigt at anvende madservice eller få hjælp til indkøb for at sikre, at de får de nødvendige næringsstoffer.
Du kan modtage korte træningsvideoer og lave øvelser med dine pårørende gennem b-near® løsningen.

Læs mere om b-near®s funktioner her

Hjælp og støtte efter diagnosen

Navigering i sundhedssystemet

Efter en demensdiagnose er det afgørende at have god kontakt til sundhedsvæsenet, herunder især egen læge, som ofte har det bedste kendskab til patientens helbred og historik. Den praktiserende læge spiller en central rolle i at koordinere behandling og opfølgning, inklusive regelmæssige helbredstjek og medicinjusteringer. Egen læge kan også hjælpe med at vurdere, hvornår det er nødvendigt med yderligere udredning eller behandling på specialiserede hukommelsesklinikker.

Se Ældre Sagen og Et Værdigt Liv med Demens her

Støtte fra demenskoordinator og lokalsamfund

Demenskoordinatorer tilbyder værdifuld støtte og vejledning gennem hele sygdomsforløbet. De fungerer som bindeled mellem patienter, pårørende og sundhedstjenester, hjælper med at navigere i tilgængelige ressourcer og kan henvise til lokale tilbud om støtte og aktiviteter, der kan forbedre dagligdagen med demens. Det er også vigtigt at udnytte de støttegrupper og ressourcer, som findes i lokalsamfundet, inklusive patientforeninger som Alzheimerforeningen og andre relevante organisationer.

Praktisk hjælp og koordination

For dem med demens og deres familier kan det være en udfordring at holde styr på alle de praktiske aspekter af sygdomsforløbet. Det kan være gavnligt at have en pårørende eller en professionel hjælper til at koordinere aftaler og holde styr på medicinsk behandling og aftaler. En organisatorisk tilgang, hvor vigtige papirer og information samles centralt, og hvor der føres logbog over vigtige samtaler og beslutninger, kan være til stor hjælp.

Del omsorgen mellem jer og få hjælp af b-near®. Læs mere her

Social isolation og dens effekter

Kan ensomhed øge risiko for demens?

Forskning viser, at ensomhed og social isolation kan øge risikoen for demens betydeligt. Især ældre, der oplever mangel på sociale kontakter og en følelse af ensomhed, synes at være mere udsatte for at udvikle sygdommen. Det er derfor vigtigt at opretholde et aktivt socialt liv, selv i høj alder, for at mindske denne risiko.

Læs om ældre og ensomhed her

Fordele ved sociale relationer

Sociale relationer bidrager til mental sundhed og kan virke beskyttende mod flere aldersrelaterede sygdomme, herunder demens. Gode sociale netværk kan desuden give bedre adgang til sundhedsydelser og information, som kan være afgørende for at forebygge sygdommens udvikling eller forsinke dens progression. Det anbefales, at ældre engagerer sig i fællesskaber og deltager i sociale aktiviteter, som kan understøtte mental og fysisk sundhed.

Kognitiv reserve og mental stimulering

Engagement i sociale aktiviteter kan også bidrage til at opbygge og vedligeholde en kognitiv reserve, der kan hjælpe hjernen med at modstå sygdommens symptomer længere. Aktiviteter, der stimulerer hjernen gennem social interaktion, kan fremme neurogenese og styrke neuronale forbindelser, hvilket potentielt kan bremse progressionen af demens.

b-near tager del i partnerskabet Sammen mod ensomhed.

Læs om Sammen mod ensomhed her

Vi kan alle sætte os ind i, hvor angstprovokerende, det må føles ikke længere at kunne bruge sin telefon.

Et sikkert altativ til telefonen som b-near® giver tryghed og forebygger stress og ensomhed.

Forbyggelse af ensomhed:

Personer med demens kan have svært ved at opretholde sociale relationer og kan føle sig isoleret og ensom. b-near® skærmen giver den demensramte nem adgang til kontakt med de pårørende.

Forebyggelse af stress:

For personer med demens kan det være stressende at prøve at huske, hvordan en telefon er indrettet. En b-near® skærm har en simpel og intuitiv brugerflade og kræver kun et tryk på et kendt ansigt.

Tryghed for pårørende:

De nyeste tal om digital svindel er særligt alarmerende for de pårørende til udsatte borgere. b-near® er ikke en telefon men derimod et lukket netværk, som svindlere ikke kan trænge ind i. Det giver tryghed.